6 Haziran 2010 Pazar

Vahram Papazyan

Futbolun tatile girdiği bu günlerde, adımıza yakışanı yapayım, vefa gösterilmesi gerekenleri kısa kısa anayım istedim. Sıkı bir olimpiyat takipçisi olarak, bu bağlamda bahsedilmesi gereken bir isim var.
Vahram Papazyan


Osmanlı Devleti adına olimpiyat oyunlarında yarışan ilk sporcu.


Adından anlaşılacağı üzere Ermeni asıllı olan atlet, 1912 Stockholm olimpiyatlarına katılmayı kafasına koyar. O zaman şartlarında tamamen kendi olanaklarıyla antremanlarını yapan bir gazete bayiinin oğlu olan sporcu Selim Sırrı Tarcan'dan olimpiyata katılabilme ile ilgili onayı alır.Ancak Stockholm'e ulaşmak ve orada oluşacak masrafları ile ilgili kendisine bir ödenek ayrılamayağı da belirtilir.

Kendisi gibi Osmanlı'yı temsilen olimiyata katılacak olan arkadaşı Mıgırdıç Mıgıryan için bu masrafları karşılamak varlıklı bir ailenin üyesi olması nedeniyle sorun değildir. Ancak Papazyan, dar gelirli bir ailenin çocuğudur. Bu para Ermeni cemaati tarafından organize edilen ve türkçe olarak sahneye konulan bir tiyatro oyunundan elde edilen gelirle sağlanır. Bu oyunda hatta Papazyan'ın kendisi de oynar.

Papazyan ve Mıgıryan Stockholm'e vardıklarında, stadda ve şehirde Türk bayraklarının asılı olmadığını görürler. Vahram Papazyan bu durumu protesto eder ve oyunlara bu şartlar altında katılmayı reddeder. Bu protestosunu büyükelçiliğe de iletir. Sefaretin de girişimiyle bayraklar asılır ve Osmanlı sporcularının da oyunlara katılacağı duyurulur.

Sefirin eşi Vahram Bey'in yarışmada giyeceği kırmızı tşortunun üzerine bizzat kendisi beyaz ay-yıldız diker.Aşağıdaki fotoğrafta Vahram Bey sağdan ikinci.


Sporcumuz göğsünde ay yıldızlı formasıyla 1.500 metrede yarışır. O güne kadar hiç profesyonel olarak koşmayan,tamamen amatörce spor yapan Vahram Bey, yarışın son metrelerine 1. olarak girer. Ancak heyecandan olsa gerek finişe 20-25 metre kala bayılır ve yere düşer,yarışmayı tamamlayamaz. Bu esnada büyükelçimiz de koşu esnasında heyecandan tribünde duramaz ve pistin yanına kadar iner. Sporcumuzu ilk teselli olan da kendisi olur.


Diğer sporcumuz Mıgıryan da pentatlonda 4. olarak Osmanlı'yı tek başlarına bu oyunlarda layıkıyla temsil ederler.


Hiç yorum yok: