26 Mayıs 2010 Çarşamba

Dünya Futbolunda bir "Vefalı"

Vefa’nın Türk sporuna kazandırdığı en büyük değerlerden Özcan Arkoç.

1950’li yılların sonunda Vefa’da forma giyen Özcan Arkoç, Ulusal Lig’in ilk sezonunda Fenerbahçe’ye transfer olur, ardından Beşiktaş,A.Wien ve Hamburg’da uzun yıllar kalecilik yapar ta ki 38 yaşına kadar. Bir dipnot olarak Metin Oktay’ın meşhur ağları delen golünde sarı lacivertli takımın kalesini koruyan kişi olduğunu da belirteyim.

Ünlü kaleci, Türk futbolunun en önemli mihenk taşlarından birisi.
Yıllar evvel 1960’lı yıllarda Almanya’nın o dönem en büyük takımlarından Hamburg’un kalesini 8 sene boyunca korumuş ve bir Avrupa kupası finalinde yer alan ilk Türk futbolcu ünvanını kazanmıştır.Ancak 1968 yılındaki Kupa Galipleri finalinde Trapattonili,Scala’lı Milan’a karşı 2-1 yenilirler milli kalecimizin başarılı performansına rağmen.

Ancak Arkoç’un başarıları bundan ibaret değildir.Futbolculuk yıllarında kaybettiği kupayı 2 yıl sonra yardımcı antrenör olarak yine Hamburg’la kaldırır. Aynı zamanda Avrupa kupası kaldıran ilk Türk futbol adamıdır da diyebiliriz. Hemen ertesi sezon artık 1.adam olmanın vakti gelmiştir ve efsane Hamburg takımının başına teknik direktör olarak geçer. Bu dönemde Allofs, Hurubesh, Felix Magath ve Keegan gibi ünlü oyuncuların hocalığını yapar.

Daha sonra Alman liginde başka takımları çalıştırsa da, hocalık kariyerini “benden birinci adam olmaz ama çok iyi ikinci adam olur” diyerek özetleyecek kadar da mutevazıdır.

Özcan Arkoç yanılmıyorsam yaşamını Almanya’da sürdürüyor ve efsane oyuncuları arasında bulunduğu Hamburg kulübünün üyesi. Bugün de camia tarafından muazzam saygı gören spor adamı Hamburg’un tüm maçlarını kaçırmamaya özen gösteriyor.

Hiç yorum yok: